
10 myyttiä leijalautailusta
1. Tarvitset paljon voimaa leijalautailuun
Leijalautailu ei ole voima vaan tekniikka laji. Leijasurffauksessa leijan koko valitaan kuskin painon mukaan. Lisäksi leijan vetovoima kohdistuu trapetsiin, joka on kehosi ympärillä. Käsillä ohjataan leijan kapulasta eikä se vaadi suuria voimia. Osaamisen kehittyessä saatat irrottaa itsesi trapetsista ja haluat tehdä temppuja ilman trapetsia. Tätä kutsutaan unhook- ajoksi ja se vaatii jo melkoisia käsivoimia.
2. Olen liian lihava, pitkä, pieni, vanha tai nuori.
Leijalautailu sopii lähes kaiken ikäisille ja kokoisille perus fysiikan omaaville surffareille. Leijoja on lukuisia kokoja ja malleja. Jokainen löytää niistä varmasti omansa. Jotkin leijakoulut pitävät 35 kiloa minimi painorajana. Alle tämän painoiset lapset voivat treenata pienellä harjoitusleijalla. Harjoitusleijaan käytetty aika luo hyvän pohjan leijasurffaukseen.
Isot ja painavat kaverit käyttävät isompia leijoja ja lautoja ja saattavat tarvita hieman enemmän tuulta päästäkseen harrastamaan leijalautailua.
Pituudesta ei ole haittaa lajin harrastamiselle. Pienikokoisille kuskeille on suunniteltu erikseen pienempiä kapula-leijayhdistelmiä. Jos kärsit selkäongelmista, kannattaa valita istumatrapetsi. Se jakaa leijan vetoa tasaisemmin keholle eikä rasita selkää samalla tavalla kuin lannetrapetsi. Myös leija jonka teho on hyvin säädettävissä kapulla on hyvä selkää ajatellen (Bow, SLE tai hybridi-leija).
3. Leijalautailu on erittäin vaarallista
Tuntiessasi riittävästi leijalautailua ja varautuessasi tiettyihin asioihin leijalautailu on suhteellisen turvallinen laji. Monessa aktiivilajissa on riskinsä, niin myös leijasurfauksessa. Lajiin tutustuminen opettajan johdolla on avain oppiin. Jos epäröit omia taitojasi suhteessa keliin, ei kannata mennä leijasurffaamaan. Älä surffaa yksin, äläkä myrskyllä. Jos tuuli on hyvin puuskaista kannattaa jättää surffaus myös väliin. Ole aina valmis laukaisemaan leijanturvamekanismit ja kuiva harjoittele ne valmiiksi, jotta tilanteen tullessa tiedät mitä tehdä.
4. En tarvitse opetusta
Vaikka sinulla olisinkin lumilautailu, wake tai surffi tausta ei se tarkoita sitä ettetkö tarvitsisi opetusta. Leijalautailusta 80% on leijan hallintaa ja 20% laudan hallintaa. Harjoitusleijan avulla perehdyt leijan lennättämiseen ja kuinka leija käyttäytyy tehoalueilla.
Vältät turhat virheet ja pääset harjoittelemaan pieni tehoisellakin harkkaleijalla turvallisesti. Käyt läpi leijan turvamekanismit ja harjoittelet ohjatusti niiden käyttöä.
Jos et tiedä mitä teet, leijasurffaus on vaarallinen laji. Leijassa on tehoa nostamaan sinut ilmaan ja heittään kymmeniä metrejä myötätuuleen. Maahan palatessasi voi vastassa olla kiviä tai puita jotka eivät anna periksi kun olet vauhdilla tutustumassa niihin. Pahimmassa tapauksessa aiheutat suurta vaaraa itsellesi ja muille törmätessä rannalla oleviin surffaajiin. Leijalautailua ja siihen perehtymistä voisi verrata sukeltamiseen tai laskuvarjohyppyyn. Et varmasti harjoittelisi näitä lajeja ilman opettajaa. Kaikki tarvitsevat opetusta päästäkseen alkuun leijalautailussa.
5. Päivän kurssituksella olen valmis leijasurffari
Välineet ovat vuosien saatossa kehittyneet valtavasti ja oppimiskynnys on madaltunut, mutta leijalautailu vaatii paljon harjoittelua. Lumella pääsee nopeammin vauhtiin ja päivän kurssin jälkeen pääsee treenaamaan jo itsenäisesti. Vedessä leijasurffaus on vaativampi laji ja vaati paljon harjoittelua. Harkkaleijan lennätystä kannattaa harjoitella todella paljon. Yhdellä kädellä, silmät suljettuina ja trapetsin kanssa. Kannattaa myös harjoitella lumilaudalla ja/tai wakeboardilla ajoa takajalka edellä. Leijalautaillessa kuljetaan laudalla kahteen suuntaan joten molemmat jalat ovat vuoroin etujalkoja.
6.Harkkaleija - kuka sellaista kaipaa!
Harjoitusleija on hyvä ostos ennen kurssille menoa. Opit lennättämään pientä leijaa ja voit kurssilla siirtyä nopeasti opettajan johdolalla oikeaan leijaan. Osaat pitää harjoitusleijan ilmassa ja opettaja laittaa sinut ison leijan kapulaan nopeammin. Saat kurssista enemmän irti ja saatat tarvita vähemmän opetusta. Pääset yhdellä kurssilla pidemmälle kuin ilman lennätyskokemusta.
Ja kun opit pitämään harjoitusleijaa ilmassa, kannattaa siirtyä haastavampiin harjoituksiin. Treenaa yhdellä kädellä lennätystä, silmät kiinni lennätystä. Lennätystä uidessasi trapetsin kanssa aallokkoisessa vedessä. Näin opit kuinka pitää leijaa ilmassa tosi tilanteessa ja olet valmiimpi siirtymään itse asiaan - leijasurffaukseen.
7.Leijalautailu on kallista
Onhan se. Kun ostat uudet välineet itsellesi, leijan, kapulan, trapetsin ja laudan ne maksavat lähes 2000 euroa. Samalla rahalla saisi hyvä golf setin, tosin siihen päälle osake ja auto jolla pääset pelaamaan. Lisäksi pitää muistaa että golfia voi Suomessa harrastaa vain keväästä syksyyn, kun leijalla voit kesät talvet. Wake-laudan ja vetokapulan saat 50-700 €, tarvitset lisäksi sopivan veneen 15000 eurosta ylöspäin, puhumattakaan polttoaineesta jota kuluu illassa paljon, useiden satojen eurojen edestä. Talvella hissilippu laskettelukeskuksessa maksaa useamman kympin ja ajo keskukseen nostaa kustannuksia. Suomessa jäätyneitä merenlahtia ja järviä riittää lähellä asumuksia. Saatat päästä kävelemään läheisellä jäälle kotoasi Helsingissä. Eikä sinun tarvitse jonottaa päästäksesi itse lajin pariin. Leijasurffausta voit harrastaa ympäri vuoden ja samoilla välineillä harrastaa monta vuotta - ei kuulosta kovin kalliilta. Löydät sivuiltamme linkkejä varusteisiin ja aina kannattaa kysyä henkilökohtaista tarjousta kun olet ostamassa uusia varusteita.
8.Leijalautailuun tarvitaan suuria vesialueita kuten Yyterin laajat hiekkarannat.
Leijasurffausta voit harrastaa pienilläkin lahdilla ja järvillä. Suuremmat selät ja avoimet merenrannat tarjoavat kumminkin tasaisemman tuulen. Järvet ovat puuskaisia ja se lisää leijalautailun haastavuutta. Saatat kuulla leijasurffarin suusta keli luonnehdinnan "puuskapaskaa". Leijalautailua voit harrastaa hyvin matalassa vedessä. 20 senttiä riittää jo surffaukseen. Tosin on turvallisempaa harrastaa syvemmässä vedessä. Talvella, jää, pellot ja tunturit tarjoavat hyviä paikkoja harrastamiseen. Lisäksi leijalautailu voi harrastaa maalla ja vartavasten suunnitelluilla laudoilla, jossa on renkaat. Nämä vaativat isoja hiekkarantoja tai tasaisia nurmikenttiä alleen. Tätä leijalautailun alalajia kutsutaan nimellä landboarding.
9.Minulla on jo wake-lauta - tarvitsen enää leijan ja trapetsin.
Wake-laudat on suunniteltu veneen ja kaapelin perässä vedettäväksi. Laudoissa on "rockeria" eli kärjen nousukulmaa paljon enemmän kuin leijalaudoissa eivätkä ne toimi niin hyvin leijan kanssa. Siteet ovat suljetut monomaiset ja niitä on hankala pukea rannassa samalla kun ohjaa leijaa. Leijalaudassa on avoimet sandaalimaiset lenkit joihin on helppo sujauttaa jalka samalla kun ohjaat leijan aallokossa kello 10 vauhdin hakemiseksi.
10. Löysin edullisen leijatarjouksen Italian Ebay:stä
Ensimmäisiä välineitä ostaessaan kannattaa olla tarkkana keneltä ja mitä ostaa. Ulkomailta ostettu käytetty leija voi toki olla hyvässä kunnossa ja tulla sinulle sovittuna ajankohtana. Se ei kuitenkaan takaa että se olisi sovelias aloittelijalle myyjän mielipiteestä huolimatta. Suomessa kite yhteisö on pieni ja ihmiset rehellisiä. Täällä käytetyn leijan myyjän tuntevat muut laiejasurffarit eikä kukaan halua menettää kasvojaan huijaamalla aloittelijaa. Välineet kannattaa tarkistaa ennen ostoa ja käydä leija läpi myyjän kanssa. Samalla saat tyyppikoulutuksen omaan leijaasi jos päädyt käytettyyn leijaan. Kannattaa huomioida että leijat ovat kehittyneet paljon ja yli 5 vuotta vanhat leijat alkavat olla jo museo tavaraa. Tehon säätö ja turvavarusteet ovat kehittyneet valtavasti. Toki vanhemmillakin leijoilla vielä surffaa, mutta uusilla oppimiskynnys on huomattavasti matalampi. Vanhoissa leijoissa on myös riskinsä etteivät ne pidä ilmaa sisällään. Sisäkumeissa voi olla pieniä reikiä ja joudut pumppaamaan lisää ilmaa kesken surffauksen. Vanhat narut ovat saattaneet venyä eri pituisiksi jolloin leijan lennätys vaikeutuu. Saat mistä maksat. Uudet leijat joilla pääset lajin pariin nopeammin maksavat itsensä takaisin onnistumisena lajissa. Ja jos sinua arvelluttaa tuhlata 2000 euroa lajiin josta et ole varma innostutko oikeasti, lopeta turha pähkäily. Kurssilla kyllä tuntee kitekärpäsen pureman. Sen jälkeen välineiden osto on vain askel siirtymisessä leijalautailijoiden kastiin :)